Vijf veel voorkomende schrijfproblemen en hoe je ze overwint
Als schrijver in spe is het vaak lastig om steeds nieuwe verhalen te schrijven. De overbekende writer's block ligt altijd op de loer. Hierdoor verandert het schrijfplezier al snel in één brok frustratie. Daarom de vijf meest voorkomende schrijfproblemen plus de tips om deze te overwinnen. Kom weer in de juiste schrijf flow!
Schrijfprobleem 1: Ik kan niet schrijven
Schrijven heeft gedeeltelijk met inspiratie en talent te maken, maar met de juiste werkwijze kan iedereen een heel eind komen. Zo ga je vanzelf makkelijker schrijven:
- Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Schrijvers zijn vaak te kritisch op zichzelf. Dit remt alleen maar af en maakt het schrijven onnodig lastig. De eerste versie van een tekst hoeft natuurlijk niemand te lezen
- Kies elke dag een vast moment waarop je een stukje tekst schrijft. Waar je over schrijft maakt dan niet zoveel uit.
Schrijfprobleem 2: Ik loop steeds vast
Dit is een probleem waar niet alleen beginnende schrijvers tegen aanlopen. Dus schrik niet, een vastloper hoort er af en toe bij. Zo versla je een vastloper:
- Ga eerst verder met een ander onderdeel van de tekst. Als je dan later terugkeert naar het lastige stuk tekst zal dit een stuk gemakkelijker gaan.
- Breng ordening aan in je gedachten. Doe dit door je verhaal gedetailleerd en zo concreet mogelijk te vertellen aan een denkbeeldige luisteraar.
Schrijfprobleem 3: Ik heb de pest aan schrijven
Voor sommige beginnende schrijvers is schrijven vooral een kwestie van moeten. Een hekel hebben aan het schrijven komt vaak door een verkeerde werkwijze of het gevoel ‘niet te kunnen schrijven’. Zo krijg je meer zin in het schrijven:
- Zoek een rustige schrijfplek waar je je thuis voelt en kunt ontspannen. Schrijf op het moment dat je er energie voor hebt.
- Zorg voor een afgebakende opdracht. Spreek met jezelf af dat je vandaag bijvoorbeeld een pagina gaat schrijven. Daarna kun je jezelf met iets belonen.
Schrijfprobleem 4: Het kost me te veel tijd
Even snel iets goed op papier zetten is maar weinig mensen gegeven. Goed schrijven is een tijdrovende klus waar je goed de tijd voor moet nemen. Maar er is wel tijdwinst te halen:
- Niet wachten tot de inspiratie komt, want deze komt meestal tijdens het schrijven.
- Plan voldoende tijd in voor het schrijven. Kijk eens hoeveel tijd je gemiddeld nodig hebt voor een pagina en koppel daar een werkschema en doel aan.
Schrijfprobleem 5: Hoe moet ik beginnen met schrijven
Al het begin is moeilijk en dat geldt zeker als je een nieuwe tekst gaat schrijven. Dit is zelfs het moeilijkste punt van het hele schrijfproces. Maar geen zorgen, een stroeve aanloop is heel normaal. Zo krijg je vaart in het schrijven:
- Als de zinnen niet spontaan uit de pen rollen kun je beter eerst beginnen met een aantal steekwoorden. Na een tijdje komen de mooie volzinnen vanzelf.
- Stel een schrijfplan op. Neem hier alle onderdelen van de tekst in op. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het schrijven van de tekst niet meer over de opbouw hoeft na te denken.