Lettertypes: hoe zit het ook al weer precies
Calibri, Times New Roman of toch gewoon Avant Garde. Het aantal soorten lettertypes is zo groot dat het niet bekend is hoeveel er precies zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal lettertypes die algemeen gebruikt worden. Maar welke zijn dit? En welk lettertype past goed bij uw blad of website? Vormgeefster Linda Thijsen legt uit.
De keuze voor een goed lettertype dat past binnen uw blad en huisstijl is niet altijd eenvoudig. Kies voor een lettertype dat past bij het imago van het bedrijf of vereniging. Hierbij is de leesbaarheid natuurlijk erg belangrijk. De letters moeten niet te dicht op elkaar staan. Dit is vooral belangrijk als de tekst professioneel moet overkomen. En dan met name voor de ‘platte tekst’. De ‘platte tekst’ is de tekst van het grote verhaal, zeg maar de echte tekst. Dit wordt ook wel de ‘broodtekst’ genoemd. In de kop of de intro kunt u eventueel gebruik maken van een sierlijke letter.
Schreef of schreefloos
Schreefloos (sans serif) is de aanduiding voor een lettertype zonder schreven. Schreven zijn de dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken. Een kenmerk van een schreefloze letter is de dikte van de letter: die is overal ongeveer gelijk. Terwijl een schreefletter in de oplopende en dalende bochten geleidelijk van dun naar dikker en weer naar dun verloopt.
Pak een willekeurig leesboek en u zult zien dat er een schreefletter wordt gebruikt. Deze letter leent zich beter voor lange gedrukte teksten. De schreefletter is minder geschikt voor het lezen vanaf het beeldscherm. Dit omdat een beeldscherm is opgebouwd uit pixels (puntjes). Hoe kleiner het lettertype dan is, hoe meer de letter gaat afbreken en brokkelen. Dit kunt u ondervangen door een grotere tekstgrootte te gebruiken.
Keep it simple
Persoonlijk kies ik het liefst voor een rustige en simpele opmaak. Ik houd van een strak lettertype zonder schreef waarbij de letters niet te smal zijn. Sowieso vind ik dat er op een pagina best wat witruimte mag zijn. Dit noemen we ‘functioneel wit’ en zorgt ervoor dat een pagina strak en ordelijk overkomt. Bijvoorbeeld de lettertypes Gill Sans en Avenir spreken mij aan. Of het lettertype Avant Garde, dat wij bij Editoo standaard in onze huisstijl gebruiken. Dit is goed leesbaar en heeft een strak uiterlijk dat past bij onze huisstijl, en wat Editoo als bedrijf wilt uitstralen.
Schuin, vet of onderstreept?
Wilt u wat variatie in de tekst aanbrengen? Dan hanteer ik altijd de volgende spelregels. U kunt voor de kop of een tussenkop eventueel een iets afwijkend lettertype kiezen. Ook kunt u bepaalde stukken vetgedrukt (Bold) of schuingedrukt (Italic) zetten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in tussenkopjes of de intro van een tekst. Hierbij is er één belangrijke spelregel: overdrijf het niet. Een tekst met veel schuingedrukte en vetgedrukte letters en verschillende lettertypes leest niet prettig. Grote onderstreepte stukken tekst raad ik af. Tegenwoordig worden links van websites zelfs niet meer onderstreept.
Tip
Wilt u precies weten welke lettertypes er zijn? Kijk dan eens op de website: www.dafont.com.