Skip to main content
Meer van Editoo

Het kerkblad blijft volop in ontwikkeling

Geschreven op

Wat is de status van jullie kerkblad? Bij veel kerken en gemeenten speelt het kerkblad een belangrijke rol in de communicatie, en is het voor de leden een belangrijke bron van informatie. Het valt op dat steeds meer geloofsgemeenschappen voor een moderne manier van het maken van hun kerkblad kiezen.

Dat het maken van het kerkblad tegenwoordig op een professionele manier kan, viel ook journalist Kees Posthumus op. Voor het kerkelijk vakblad Kerkmagazine sprak hij met Diederick Fischer, communicatieadviseur bij Editoo, over hoe je met de software van Editoo als kerk zelf een professioneel kerkblad maakt. Verder vertelt Diederick over het belang van goede communicatie in de kerk en hoe dit de laatste jaren verandert. 

Binding
Een goed kerkblad is een belangrijk communicatiemiddel binnen de kerk of en een gemeente. Het soort verhalen dat in een kerkblad staat, is de laatste jaren veranderd. Tegenwoordig is het belangrijk dat het kerkblad vooral over mensen gaat. De kerk is de plek om samen met andere mensen het geloof te delen, en dat wil de lezer graag terugzien in het kerkblad. Dus plaats een foto van mensen op de cover en neem rubrieken op die gaan over mensen en hun geloof. Vroeger was het kerkblad vooral een mededelingenblaadje, terwijl er nu vooral persoonlijke verhalen instaan.

Kerkblad als magazine
Omdat de rol van het kerkblad verandert, verandert er veel meer. Kwam het kerkblad vroeger nog iedere week of twee weken uit, nu is het vaak per maand of zelfs per kwartaal. Dit betekent dat de verwachtingen van de lezer van het kerkblad ook veranderen. Het uiterlijk is belangrijk, de lezer wil meer en verschillende soorten verhalen lezen en het blad moet lekker in de hand liggen.

De laatste jaren wordt de kwaliteit van de kerkbladen steeds beter. Dit gaat hand in hand met de eerder genoemde veranderende rol van het kerkblad. Daarom zie je steeds vaker dat het kerkblad een echt magazine wordt. In kleur, gedrukt op glanzend papier en voorzien van mooie verhalen. Het kerkblad wordt dan ook met recht steeds vaker een ‘kerkmagazine’ genoemd!