Skip to main content
Meer van Editoo

Uitgelegd: zo lezen mensen digitaal

In het blogartikel ‘Digitaal lezen? Dit is de digitale leesbeleving’ zijn er vier mogelijkheden in kaart gebracht om van uw gedrukte magazine een digitale versie te maken. Maar hoe neemt de lezer de digitale content tot zich? Wat betekent dit precies voor uw digitale magazine?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat een digitaal magazine anders wordt gelezen dan een gedrukt magazine. Op een beeldscherm is de leeshouding actief. Hierdoor houdt de lezer minder lang zijn aandacht bij een tekst. Dit betekent dat er minder pagina’s worden gelezen. Onze lezersstatistieken tonen dit aan. Onderstaande afbeelding laat zien dat het aantal lezers per pagina afneemt.

Om deze reden is het niet verstandig om een gedrukt magazine met een groot aantal pagina’s in zijn geheel over te zetten naar een digitaal magazine. Dit leidt bijna altijd tot verlies van lezers en uw boodschap komt niet goed uit over.

Wat kunt u dan doen? 
Het is aan te bevelen om minder informatie op te nemen. Dit betekent keuzes maken in wat u vertelt. Heeft u toch veel te vertellen? Dan kunt u dit het beste in een video brengen. En die video neemt u natuurlijk weer op in het digitale magazine!

Doordat een digitaal magazine interactieve mogelijkheden biedt, kunt u ook gemakkelijk weblinks plaatsen. Plaats bijvoorbeeld een link in het magazine naar uw eigen website voor meer informatie.

Bovendien is het slim om vaker een digitaal magazine uit te brengen. Zo kunt u de informatie verspreiden in meerdere edities. Naast dat de boodschap dan beter blijft hangen, bouwt u ook een betere band op met uw lezers.

Wilt u meer weten over het zelf uitbrengen van een digitaal magazine? Laat het ons weten en wij helpen u graag verder! Mail u vraag naar frank [at] digitoo.nl.