Skip to main content
Meer van Editoo

Het Kerkblad gaat tegenwoordig over mensen!

De laatste tien jaar is het ‘instituut kerkblad’ in Nederland veranderd. Niet alleen de vorm en het uiterlijk veranderde, maar vooral ook de functie. Kerkjournalist en verteller van Bijbelse verhalen Kees Posthumus zag de veranderingen van dichtbij gebeuren. “Het kerkblad gaat tegenwoordig over mensen!”

Kees Posthumus is in het verleden betrokken geweest bij meerdere kerkelijke bladen zoals het oecumenisch maandblad Open Deur. Tegenwoordig maakt hij onder meer het Kerkmagazine, een blad gericht op de facilitaire kerkwereld. Door zijn journalistieke werkzaamheden is Posthumus nauw betrokken geweest bij verschillende kerkbladen. Hij adviseert kerken regelmatig bij het veranderen van hun traditionele kerkblad naar een kerkblad nieuwe stijl.

Visitekaartje
Posthumus: “Door de technologische vooruitgang zie ik dat het kerkblad steeds vaker een A4-boekje in kleur is met een mooie en duidelijk herkenbare opmaak. Verder is het kerkblad steeds meer het visitekaartje van de kerk naar buiten toe. Het kerkblad gaat niet alleen naar de leden die erop geabonneerd zijn, maar is vaak voor alle leden en soms zelfs het hele dorp of de stad. Zo brengen de kerken in Den Haag een gemeenschappelijk kerkblad uit dat gericht is op iedereen in Den Haag.”

Mensen centraal
“Niet alleen de vorm en het uiterlijk van het kerkblad verandert, ook de verhalen die erin staan. Tegenwoordig is het belangrijk dat het kerkblad vooral over mensen gaat. De kerk is de plek om samen met andere mensen het geloof te delen, en dat willen lezers dan ook terugzien in het kerkblad. Dus plaats mensen op de cover en neem rubrieken op die gaan over mensen en hun geloof. Vroeger was het kerkblad vooral een mededelingenblaadje, terwijl nu mensen centraal staan. Ik raad dan ook af om het kerkblad te beginnen met het ‘woordje van de dominee’. De dominee krijgt wekelijks al genoeg tijd om te zenden, in het kerkblad wil de lezer juist persoonlijke verhalen lezen.”

Denk aan de lezer
“Het is belangrijk dat de redactie goed kijkt naar wat de lezer precies wil lezen. In het kerkblad van mijn eigen kerk in Apeldoorn hebben we bijvoorbeeld de rubriek: ‘7 vragen aan’. Die vind ik altijd leuk om te lezen. Je leert mensen beter kennen en het brengt communicatie in de kerk op gang. Je hebt weer iets leuks om over te praten. Zo zie je dat het kerkblad steeds persoonlijker wordt en daarom ook interessanter is om te lezen. Als het over het kerkblad gaat citeer ik altijd op mijn eigen manier de apostel Paulus: ‘Niemand schrijft voor zichzelf, aan de lezer behoren wij toe’. Met andere woorden: weet goed wat de lezer wil lezen en schrijf daar over.”

Naast kerkjournalist is Kees Posthumus verhalenverteller, ‘oude verhalen, vroom en vrolijk opnieuw verteld’. De nadruk ligt op bijbelse verhalen. Verder is hij actief als tekstschrijver en dagvoorzitter. Meer informatie over Kees Posthumus vindt u op www.keesposthumus.nl en op www.kerkmagazine.nl